Accountant Ondernemer

Brexit en boekhouden: wat verandert er op 1 februari?

31-01-2020
Brexit en boekhouden: wat verandert er op 1 februari?

Brexit: Wat betekent dit voor jouw boekhouding?

Op 31 januari 2020 is Brexit een feit: het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie (EU). Gelukkig gaat er direct een overgangsperiode in, waarin tot 31 december 2020 onderhandeld wordt over een nieuwe handelsrelatie. Tijdens deze periode blijven de EU-regels en -wetten van kracht, waardoor er voor de boekhouding weinig verandert.

Na de overgangsperiode zijn er twee scenario’s: een deal of een no-deal. Hieronder lees je wat deze scenario’s betekenen voor jouw boekhouding.

Boekhouding: ICP-aangifte doen of niet?

Als je goederen of diensten levert aan of ontvangt vanuit het VK, heeft Brexit invloed op jouw administratie. Gedurende de overgangsperiode (tot 31 december 2020) kun je nog gewoon ICP-aangifte doen via je administratiepakket. Bij een no-deal Brexit verandert dit en gelden er nieuwe regels.

No-deal Brexit: Wat betekent dit?

Het risico op een wanordelijk vertrek blijft aanwezig. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft gewaarschuwd dat het moeilijk is om vóór 31 december 2020 een akkoord te bereiken. Een verlenging van de overgangsperiode is mogelijk, maar de Britse premier Boris Johnson heeft aangegeven hier niet om te zullen vragen. Hierdoor blijft een no-deal Brexit een reële optie.

Voorbereiden op veranderingen

De voorwaarden voor zaken doen met het VK worden pas duidelijk na de onderhandelingen. Het VK heeft al aangegeven de interne EU-markt te willen verlaten, wat hoe dan ook tot veranderingen zal leiden. Ondernemers kunnen zich voorbereiden via platforms zoals Hulpbijbrexit.nl, het Brexit-loket, en informatiepagina's van de Douane en de KvK.

Deal vs. no-deal: Btw-aangifte

Bij een no-deal Brexit:

Bij een deal blijven de btw-gevolgen beperkt.

Douane en invoerrechten

Bij een no-deal Brexit wordt het VK als een derde land behandeld. Dit betekent dat er aangifte moet worden gedaan bij de Douane en invoerrechten en btw moeten worden betaald. Controleer of leveringscondities aangepast moeten worden.

Werkwijze Minox bij een no-deal Brexit

  1. Scenario 1: No-deal Brexit aan het einde van het jaar (bijvoorbeeld 31 december 2020):
    • Maak een nieuwe debiteur aan per 1 januari. De crediteur kan worden aangepast (rubriek 4b naar 4a).
  2. Scenario 2: No-deal Brexit midden in het jaar (bijvoorbeeld 31 oktober):
    • Doe in het laatste kwartaal ICP-aangifte per maand. Pas de instellingen bij debiteuren en crediteuren aan op de Brexit-datum.

Advies van Minox

Wolfgang Deiters, Customer Success Manager bij Minox, raadt ondernemers aan tijdig maatregelen te nemen in overleg met hun accountant of softwareleverancier. Zo blijf je voorbereid op eventuele veranderingen en kun je soepel overstappen naar nieuwe administratieve processen.

Heb je vragen over de Brexit? Neem contact op met jouw boekhouder of accountant, of raadpleeg de handige informatiebronnen via Hulpbijbrexit.nl en het Brexit-loket.